icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp
Handelsnaam- & Merkenrecht

Handelsnamen en (dienst)merken

In Nederland geldt de Handelsnaamwet, die verbiedt dat een andere ondernemer een verwarring wekkende handelsnaam gebruikt. De oudste naam heeft de oudste rechten. Aangezien de wet uit het begin van de 20e eeuw stamt, heeft de wetgever nog geen rekening kunnen houden met internet. Voor de vraag of er een verwarring wekkende handelsnaam is wordt niet alleen gekeken naar de overeenkomsten tussen de namen, de originaliteit, maar ook naar de branche, het beschermingswaardige gebied en het relevante publiek. Twee bakkerijen De Vries kunnen uiteraard prima naast elkaar bestaan in Drachten en Deventer, maar wat nu als de bakkerijen allebei een internettak beginnen? Voor bescherming onder de Handelsnaamwet is een depot van de naam bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel niet nodig en niet relevant. Dat men de naam in het economisch verkeer gebruikt is voldoende. Wel moet dat gebruik natuurlijk enige omvang hebben. Ik spreek dan over een olievlekwerking.

De Handelsnaamwet geldt dus alleen in Nederland, maar het Benelux Verdrag Intellectuele Eigendom (BVIE) geldt naast Nederland ook voor België en Luxemburg. Middels dit verdrag kunnen tekeningen en modellen en ook (dienst)merken worden beschermd. Daarvoor is depot van de tekening, het model of het (dienst)merk vereist. Indien het depot toegelaten wordt, geldt gedurende een zekere periode bescherming in de gehele Benelux. De periode kan daarna verlengd worden. Met het depot geldt de bescherming overal ineens in de Benelux, van een olievlekwerking is derhalve geen sprake.

Met een depot kan de opmars van een concurrent elders, die al een ouder handelsnaamrecht heeft tot staan worden gebracht, mits er geen sprake is van een depot te kwader trouw. Dit geeft de uitbreidende ondernemer dus de nodige speelruimte.

Heeft u vragen over de materie? Ik beantwoord ze graag voor u!

 

Bekijk hier al mijn artikelen

"De zaak werdt écht serieus en persoonlijk behartigd."

Naast het behaalde resultaat is voor mij ook de communicatie zeer belangrijk en deze is zeer correct gevoerd, te meer het een langdurige kwestie betrof en toch steeds op de cruciale momenten de juiste acties zijn ondernomen. 

Nanne Geertsma

Heb je een vraag over Handelsnaam- of Merkenrecht? Ik help je graag.

Bel mij op 06 12 92 86 37 of stuur een mail naar hamming@juistjust.nl

Juist Just! Advocatuur BV
bezoeklocatie,
nader af te spreken
KVK: 92323103